Светски дан борбе против шећерне болести – 14. новембар 2023.2023-11-14 12:05:37
Светски дана борбе против шећерне болести оибележава се под слоганом „Препознајте ризике. Предузмите акцију“. Посебно је важна улога сваког појединца у борби против ове болести . Познавање фактора ризика омогућава правовремено превентивно деловање, што код особа код којих се ипак установи шећерна болест, омогућава бољи успех у лечењу и умањење компликација. Број оболелих од шећерне болести је у сталном порасту и у Србији и у свету. Постоје две врсте дијабетеса, а посебан значај има тип 2 дијабетеса, који чини 90% свих оболелих од шећерне болести. Шећерна болест узрокује компликације и представља важан фактор ризика за настанак других обољења.
• Код дијабетичара 2-3 пута је повећан ризик за настанак срчаног и можданог удара,
• Неуропатија као последица дијабетеса, удружена са смањеним протоком крви у ткиву стопала повећава вероватноћу настанка улкуса, инфекција и коначно, потенцијалне ампутације захваћеног екстремитета,
• Дијабетес је водећи узрок хроничне болести бубрега.
Спречавање развоја типа 2 дијабетеса може се постићи једноставним променама у животном стилу, и у том смеру циљеви сваког појединца треба да буду:
• Достизање и одржавање здраве телесне масе
• Физичка активност
• Здрава исхрана
• Престанак (или незапочињање) пушења
За постизање свеобухватних резултата на нивоу шире заједнице потребно је спровести акцију на више нивоа, у оквирима целог друштва. Посебан значај имају организовани програми превенције у које се укључују особе за које се установи одређени ниво ризика за развој типа 2 дијабетеса. Усвајање животних стилова који смањују ризик од развоја шећерне болести, може утицати и на смањење ризика за развој бројних других стања, и тиме остварити свеобухватан утицај на унапређење здравља.
Улога сваког појединца је важна и зато : „Препознајте ризике. Предузмите акцију“
ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА МЛАДЕНОВАЦ2023-10-19 13:30:10
У склопу организованих превентивних прегледа,
у суботу 21.10.2023. и недељу 22.10.2023.године,
у Дому здравља Младеновац, ул.Краљице Марије 15,
у периоду од 8.00 до 16.00 часова, радиће се :

1. Узорковање крви за хормоне Штитасте жлезде (TSH,FT4,Antitireoglobulinska antitela ) у просторијама лабораторије дома здравља. Издавање резултата ће бити на истом месту од понедељка 23.10.2023.године


2. Ултразвучни преглед Штитасте жлезде у Кабинету за ултразвучну дијагностику и у Служби опште медицине.

ПРЕГЛЕДИ СУ ПЛАНИРАНИ ЗА ОДРАСЛЕ ГРАЂАНЕ КОЈИ НЕМАЈУ ДЕТЕКТОВАНО ОБОЉЕЊЕ ШТИТАСТЕ ЖЛЕЗДЕ.

ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА 20.10.2023. oд 9-13 сати
на телефон: 8241 549
Месец правилне исхране и Светски дан хране 2023. Вода је живот, вода је храна!2023-10-19 09:43:28
Вода је неопходна за живот на Земљи. Она чини преко 50% наших тела. Иако покрива око 71% Земљине површине,само 2,5% водеје свеже, погодно за пиће, пољопривреду и индустријску употребу. Чак 2,4 милијарде људи данас живи у земљама са проблемом воде. Слоган који прати овогодишњу глобалну кампању гласи „Вода је живот, вода је храна. Не оставимо никога иза себе“, a циљ је да се подстакне осећај личне и колективне одговорности за опстанак воде на нашој планети, па самим тим и за опстанак свих нас.
ОКТОБАР МЕСЕЦ је посвећен правилној исхрани, а 16.октобар је Светски дан хране. Дом здравља Младеновац је у сарадњи са основним школама наше општине, обележио овај значајан датум. Представници одељења шестог разреда, свих основних школа наше општине, су у Сали ДЗМ могли да се упознају са основним порукама поводом Светског дана хране, са принципима правилне исхране и да учествују у креативним радионицама.
10.ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА2023-10-10 09:06:47
Светски дан здравља се ове године обележава под слоганом: „Ментално здравље је универзално људско право“.
Ментално здравље Je стање добробити у коме појединац остварује свој потенцијал, може се суочавати с уобичајеним животним стресом, радити продуктивно, остваривати резултате и допринети својој заједници.
Фактори ризика за настанак проблема са менталним здрављем су : генетска предиспозиција, злостављање и занемаривање у детињству, стресни животни догађаји, дисфункционална породица, дискриминација, друштвена изолација и усамљеност, лоши социоекономски услови, злоупотреба алкохола и других психоактивних супстанци, дуготрајна изложеност стресу , лоше физичко здравље
Фактори који штите наше ментално здравље: 1.позитивни ставови, вредности или уверења , 2.личне особине, укључујући способност суочавања са стресом, 3.вештине решавања проблема, 4.успех у школи, на послу , 5.економска стабилност , 6.подршка породице, 7.снажна друштвена подршка, 8.позитивни узори, 9.снажан културни идентитет, 10.добро физичко здравље и здрави стилови живота
КАКО ДА ОЧУВАТЕ МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ : 1.Мислите позитивно ! 2.Будите физички активни! 3.Спавајте довољно! 4.Препознајте своја осећања! 5.Изградите самопоуздање! 6.Пронађите подршку ! 7.Научите како да се борите са стресом ! 8.Негујте здраве односе са породицом и пријатељима! 9.Помозите другима !
И НА КРАЈУ САВЕТ- Одредите приоритете и поставите јасне циљеве. Одвојите време за ствари у којима уживате! Научите да будете у миру са самим собом!

Национална недеља промоције дојења 2–9. октобра 2023. године2023-10-03 10:55:59
Слоган овогодишње кампање „Омогућимо дојење на радном месту”. Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра .
Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.
Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла морају да се врате истом врло брзо након порођаја и којима би требало да се омогући да доје на радном месту. Истовремено, важно је усвојити јавноздравствене политике које охрабрују жене да доје на радном месту и у јавности.
ДОЈЕЊЕ је важно за дете, мајку, породицу, али и друштво у целини.

Дома здравља Младеновац обележио Светског дана срца 2023.2023-10-03 09:51:00
Дом здравља Младеновац је поводом обележавања Светског дана срца, реализовао акцију мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви . Акција је реализована испред централне зграде ДЗМ. У петак 29.09.2023.год. упериоду од 12 до 13 сати, грађани су могли да измере свој крвни притисак и ниво шећера у крви. Позиву да провере наведене параметре одазвало се 52 суграђана. Највише учесника акције је у старосној групи 51-60 година, а најмање у групи 21-30 година. Најмлађи учесник има 23 године, а најстарији 84 године. Повишене вредности крвног притиска, углавном систолног, измерено је код 21 учесника, а највиша измерена вредност је 170/110 mmHg. Повишене вредности гликемије измерене су код 27 учесника. Највиша измерена вредност је 9,5mmol/l. Овде треба узети у обзир доба дана када је гликемија проверавана и да су се измерене вредности углавном кретала у интервалу 6-7,5mmol/l. Након обављених мерења учесници су добили савет, у односу на измерене вредности, везане за редовно узимање терапије, ако је имају, начин исхране и физичку активност. Све време је указивано на значај здравих стилова живота за очување здравља срца.
29.СЕПТЕМБАР-СВЕТСКИ ДАН СРЦА2023-09-29 10:50:15
Светски дан срца има за циљ да охрабрити што већи број појединаца да доносе праве одлуке у погледу здравих навика које могу спречити и одложити појаву болести срца и крвних судова Фактори ризика за болести срца: 1. Употреба дувана и изложеност дуванском диму, 2.Неправилна исхрана, 3.Физичка неактивност, 4.Гојазност, 5.Повишен крвни притисак, 6.Повишен холестерол у крви, 7.Дијабетес, 8.Загађење ваздуха, 9.Конзумирање алкохола
Контролом фактора ризика може се избећи најмање 80% превремених смрти од болести срца и крвних судова .У том смислу можете да :1. Спречите младе да почну да користе дуван, 2.Промовишите престанак пушења међу одраслима и младима и смањите изложеност људи пасивном пушењу, 3. Прилагодите исхрану нивоу и врсти активности и старосној доби, уносите више свежег воћа и поврћа, мање соли, шећера, масти и охрабрите децу да пију воду уместо заслађених напитака, 4. Учините физичку активност свакодневном рутином и заговарајте више места на којима људи могу бити активни (стазе за пешачење, вожњу бицикла...).
Светски дан срца је прилика да сви застанемо и размислимо како најбоље да допринесемо бољем здрављу, како свог, тако и сваког срца које куца.
Срцем за свако срце

СВЕТСКИ ДАН КОНТРАЦЕПЦИЈЕ2023-09-26 08:02:07
Већ 16 година, 26.септембар се обележава као Светски дан контрацепције. Циљ свих активности је да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и значај одговорног сексуалног понашања.
Контрацепција је скуп метода и средстава који спречавају зачеће, тј. нежељену трудноћу, помаже у планирању породице и штити од полно преносивих инфекција. Планирање породице омогућава појединцима да планирају и остваре жељени број деце као и да планирају време њиховог рађања и размак између порођаја. Непланирана трудноћа угрожава физичко и психичко здравље жене и смањује могућност за рађање здравог новорођенчета као и његов оптимални телесни и ментални развој.Само у Београду је број абортуса у 2022. години износио 3609. Савремене методе контрацепције су кондом за мушкарце, комбинована орална контрацепција, интраутерини улошци, стерилизација жене ,женски кондом. У Србији становништво најчешће примењује традиционалне методе контрацепције (метод прекинутог сношаја, метод избегавања односа у „плодним данима” и остале „природне методе)
Право на сексуално и репродуктивно здравље једно је од основних људских права. Омогућава људима:безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, без принуде и насиља,да не страхују од инфекција и трудноће , контролу плодности на начин који не изазива неповољне или опасне последице.

предходна12345678910111213141516следећа