7. април -СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА-„ МОЈЕ ЗДРАВЉЕ , МОЈЕ ПРАВО“2024-04-10 08:42:58
Дом здравља Младеновац је обележио Светски дан здравља акцијом испред Тржног центра „Рода“.У недељу, 7. априла 2024.године од 11-13 сати, патронажне сестре су заинтересованим грађанима мериле крвни притисак, ниво шећера у крви, телесну тежину и висину, док је нутрициониста одређивала индекс телесне ухрањености .
У зависности од измерених вредности грађани су добијали савете.
Поново је послата порука да је за очување здравља потребно:
 ХРАНИТИ СЕ ПРАВИЛНО!
 БИТИ ФИЗИЧКИ АКТИВАН!
 РЕЋИ НЕ ДУВАНСКИМ ПРОИЗВОДИМА!
 ОГРАНИЧИТИ УНОС АЛКОХОЛНИХ ПИЋА!
 ДРУЖИТЕ СЕ!
 РЕДОВНО КОНТРОЛИСАТИ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ!


7. април -СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА-„ МОЈЕ ЗДРАВЉЕ , МОЈЕ ПРАВО“2024-04-05 08:11:35
Поруке овогодишњег Светског дана здравља су:
СВАКО ИМА ПРАВО:
• на највиши могући стандард физичког и менталног здравља
• на благовремену и одговарајућу медицинску негу без дискриминације, без обзира на расу, етничку припадност, пол, социоекономски статус или географску локацију.
• на приступ тачним и свеобухватним информацијама о питањима везаним за здравље, укључујући превентивне мере, могућности лечења и доступне здравствене услуге.
• на приватност и поверљивост у здравственим установама.
• да учествује у одлукама које утичу на његово здравље, укључујући одлуке о политици здравствене заштите, програмима и истраживањима.
• на приступ довољној количини безбедних и хранљивих намирница које задовољавају нутритивне и енергетске потребе за здрав живот
• НА Адекватан смештај је од суштинског значаја за заштиту здравља и благостања појединаца.
• Радници имају право да раде у срединама које не представљају ризик по њихово здравље и безбедност.
• Свако има Приступ чистој води и санитарним објектима је од кључног значаја за одржавање доброг здравља и спречавање ширења болести које се преносе водом.
УЗ ПРАВА ИДУ И ОБАВЕЗЕ...
 ХРАНИТЕ СЕ ПРАВИЛНО! Немојте прескакати оброке, водите рачуна о избору намирница и начину њихове припреме. Одржавајте пожељну телесну тежину.
 Свакога дана БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!
 Реците НЕ дуванским проиводима! Будите заговорник окружења без дуванског дима.
 ОГРАНИЧИТЕ унос алкохолних пића!
 ДРУЖИТЕ СЕ!
 Редовно КОНТРОЛИШИТЕ своје здравље и идите на превентивне прегледе!

Дом здравља Младеновац обележава овај значајан датум акцијом испред Тржног центра „Рода“.
У недељу, 7. априла 2024.године од 11-13 сати, заинтересовани грађани моћи ће да провере свој крвни притисак, ниво шећера у крви и индекс телесне ухрањености.
Дођите и проверите своје здравље. Очекујемо Вас!

МАРТ- МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА-Превенција и рано отркивање рака2024-04-02 11:05:01
Дом здравља Младеновац је током марта месеца реализовао низ активности посвећених борби против малигних болести. Захваљујући доброј сарадњи са образовним установама наше општине, организоване су акције у ОШ „Свети Сав“, ОШ „Биса Симић“ Велика Крсна , Техничкој школи и Гимназији. У оквиру предавања скренули смо пажњу на факторе ризика за настанак малигних болести; указали на симптоме најчешћих малигних болести и како на време открити обољење. Понудили смо термине за ултразвучни преглед дојке и тестове за скрининг рака дебелог црева. Сви заинтересовани могли су да провере свој крвни притисак и ниво шећера у крви. У борби против малигних болести, можемо да елиминишемо факторе ризика, усвојимо здрав стил живота и редовно контролишемо своје здравље.
МАРТ- МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА-Превенција и рано отркивање рака2024-03-12 14:36:14
Превенција има кључну улогу у контроли малигних болести,. Научна истраживања довела су до следећих закључака:
• 30 - 50% малигних болести може се спречити избегавањем познатих фактора ризика
• Употреба дувана је појединачно најзначајнији фактор ризика за развој малигних болести, који се повезује са око 22 % смртних случајева од рака у свету.
• Конзумирање алкохола повећава ризик од настанка рака уста, ждрела, дојке, дебелог црева и јетре.
• Прекомерна телесна тежина и гојазност повезују се са настанком неких типова малигних болести (карцином ендометријума, дојке, дебелог црева, простате)
• Свака претерана изложеност сунчевој светлости или вештачким изворима светлости, као што су соларијуми, повећава ризик од добијања свих врста рака коже.
• Сваки десети случај рака је последица инфекције. Најзначајније су инфекције хепатитис Б или Ц вирусом (који су одговорни за настанак рака јетре), хуманим папилома вирусом (рак грлића материце) и Helicobacter pylori (рак желуца).
Једна од мера превенције je СКРИНИНГ,који подразумева примену неког прегледа или теста код особа без симптома у циљу што ранијег откривања одређене болести. У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, Националним програмом предвиђено је да се на скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене узраста од 25 до 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Пап тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева обухвата грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици. Одазовите се позиву на скрининг, брините о свом здрављу!


Март 2024. - Месец борбе против рака: ЗНАЊЕМ ДО СМАЊЕЊА РИЗИКА2024-03-05 14:46:37
Брига о сопственом здрављу је у интересу сваког појединца, посебно када се ради о обољењима чију је појаву могуће спречити. Месец борбе против рака представља прилику да свако од нас размисли о могућностима за унапређење животног стила. Малигне болести су део групе хроничних незаразних болести. Усвајање здравих стилова живота може помоћи да се ризик за читав низ ових обољења значајно умањи. Смртност од малигних болести је мања када су откривене и лечене у раној фази. Рано откривање може се посматрати кроз две компоненте – рано постављање дијагнозе и скрининг. Рано постављање дијагнозе омогућено је тек када су три предуслова испуњена: знање пацијената о симптомима малигних болести, доступност медицинске дијагностике и правовремено упућивање на лечење. Са друге стране, скрининг програми имају за циљ откривање болести у фази пре појаве симптома, чему следе даља дијагностика и лечење. Ефективност скрининг програма је значајна, али проблем представља чињеница да из различитих разлога, нису могући скрининг програми за све малигне болести. Овај податак додатно наглашава значај раног постављања дијагнозе.
У свету је, за 2020. годину, регистровано око 10 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора. Процене су да је у свету око 1/3 свих смртних исхода од рака у вези са 5 водећих фактора ризика (повезаних са понашањем и исхраном): високим индексом телесне масе, ниским уносом воћа и поврћа, недостатком физичке активности, употребом дувана и алкохола.
У Србији је током 2021. године од свих малигних тумора оболело 41.784 особа, а умрло 19.979 особа. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона и ректума и простате. Kод жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, плућима, колону и ректуму и грлићу материце.
Међународни дан деце оболеле од рака - 15. фебруар 2024.2024-02-14 14:41:17
Обележавање Међународног дана деце оболеле од рака, носи значај који се огледа у више различитих поља – подизањем свести у друштву о важности малигних болести у дечјем узрасту доприноси се квалитетнијем укључивању свих појединаца у решавање кључних питања, која се првенствено огледају у оснаживању напора за обезбеђење неопходне дијагностике, лечења и неге оболелих, али и пружањунеопходне подршке породицама. Процењује се да се у свету годишње постави око 400.000 дијагноза малигних болести код деце узраста 0-19 година. Најчешће врсте малигних болести у дечјем узрасту су леукемије, тумори мозга, лимфоми, неуробластом и Вилмсов тумор. Успех излечења рака код деце је велики, знатно већи него у популацији одраслих. У високоразвијеним земљама света, стопа преживљавања прелази 80%. Рано откривање и тачна дијагноза малигних болести код деце могу значајно утицати на повећање вероватноће преживљавања, бољи одговор болести на терапију као и мање скупо и мање интензивно лечење. Сматра се да концепт ране дијагнозе малигне болести код деце обухвата три компоненте: знање и свест родитеља и здравствених радника о потенцијалним симптомима болести; тачну и благовремену клиничку процену и постављање дијагнозе; брз приступ потребној терапији.
Дом здравља Младеновац је обележио овај значајан датум превентивним активностима. Патронажне сестре су у разговору са родитељима указале на значај вакцинације ХПВ ВАКЦИНОМ и зашто треба вакцинисати децу овом вакцином. Вакцина против ХПВ(хуманог папилома вируса) је доступна у нашој установи, за децу од 9.-19. година живота, за децу оба пола и има значај у превенцији карцинома грлића материце, код жена.

4. фебруар - Светски дан борбе против рака2024-02-02 10:21:21
Mалигне бплести (рак) су група обољења за које је заједничко да у одређеном делу тела, ћелије отпочињу неконтролисани раст и деобу и да се ове ћелије могу проширити и разорити околна ткива, као и удаљене органе . У свету се годишње региструје око 10 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора. У Србији је током 2021. године од свих малигних тумора оболело 41.784 особа, а умрло 19.979 особа. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, дебелог црева и простате. Kод жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, плућима, дебелом цреву и грлићу материце. Процене говоре да се чак 40% малигних болести може избећи применом интервенција у животном стилу: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање. УЧИНИМО НЕШТО ЗА СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ, ПРОМЕНИМО ЛОШЕ НАВИКЕ И РЕДОВНО КОНТРОЛИШИМО ЗДРАВЉЕ.
31. јануар – Национални дан без дувана Бројање дана без дувана је бројање корака ка здрављу2024-01-31 14:18:10
Пушење дувана је доказано, један од најзначајнијих појединачних фактора ризика који утиче на превремено оболевање, али и умирање . Пушење је дан од главних узрочника кардиоваскуларних, респираторних и малигних обољења. Поражавајућ је податак да 8 милиона људи широм света, сваке године превремено умре услед употребе дувана, а чак око 1,2 милиона људи умре од последица изложености дуванском диму. У Србији око 32% старијих од 15 година су пушачи, а скором 50% је изложено дуванском диму у затвореном простору. У Србији сваке годин због последица пушења, превремено умре око 15 000 људи.
Поред традиционалних цигарета у оптицају су електронске цигарете и загревани дувански производи, који су нарочито популарни код младих. Како су ови производи релативно кратко време у употреби, још увек није познат утицај на здравље. Ипак се са сигурношћу може рећи да нису „здравије“ од традиционалних цигарета.
Дом здравља Младеновац је обележио овај значајан датум, акцијом у којој су учествовали представници свих одељења седмог разреда, свих основних школа наше општине. Кроз радионице и уз краће предавање, ученици су се упознали са штетним утицајем дуванског дима и послали своју поруку, креирајући постер на тему „365 дана без дувана“.,
предходна123456789101112131415161718следећа