Како се заштитити од вирусних инфекција ?
Вирусне инфекције дисајних путева, међу којима је и грип, честе су у зимском периоду, јер се вируси активнрају у овом периоду.
Да би сте се заштитили од ових инфенкција можете предузети следеће:
избегавајте контакт са зараженим особама у току прва 2-3 дана од почетка њихове болести; редовно и темељно перите руке (посебно значајно за малу децу); избегавајте додиривање уста и носа (најчешћи пут уласка вируса у организам); носите заштитну маску у току контакта са зараженом особом или ако имате инфекцију органа за дисање; избегавајте места окупљања већег броја људи; одржавајте хигијену простора и чешће луфтирајте просторије у којима боравите; уносите у организам доста витамина и течности; одмарајте се.


др Љуба Гркавац, Социјална медицина
Предности дојења
Предности дојења
ЗА ДЕТЕ су:
увек топло, чисто и спремно; бактериолошки исправно; побољшава имунолошки систем; лако се вари; спречава многе болести; омогућава правилан развој вилица; бољи психички и емоционални развој Предности дојења
ЗА МАЈКУ су:
бржи опоравак после порођаја; лакше регулисање телесне тежине; мањи ризик за карцином дојке и грлића материце; смањена анксиозност; мањи ризик за постпарталну депресију Мајчино млеко је ЕКОНОМИЧНО И УВЕК ДОСТУПНО


Служба поливалентне патронаже
АЛЕРГИЈА
Најчешћи пролећни проблем деце предшколског и школског узраста је алергија.
Јавља се удисањем алергена који покреће алергијску реакцију и тада доминирају респираторни симптоми. Најчешће су то: оток слузнице носа, отежано дисање на нос, свраб носа, кијање, сужење очију и секреција носа. Алергени су најчешће цветови биљака, траве, брезе, јасена, јове, чемпреса, платана, храста...
Код неке деце је то удружено са алергијом доњих дисајних путева. Покретачи алергијске болести суу често вирусне инфекције, физички напор, емоционални стрес, висок степен влаге у ваздуху и слично. Терапија је различита, зависно од степена алергијске реакције, тако да је у тим ситуацијама нејбоље посаветовати се са изабраним педијатром.


др Верка Обућина, Школски диспанзер ДЗМ
Гојазност код адолесцената
Гојазност код адолесцената представља проблем због компликација гојазности у све млађој животној доби (нпр. хипертензија, поремећај метаболизма шећера и масти, ортопедских компликација и смањење квалитета живота).
Ово указује на озбиљност проблема и дуготрајно лечење. Гојазни адолесценти имају могућност да буду упућени у центар за превенцију гојазности „Чигота“ на Златибору. Потребан је упут и мишљење педијатра уз лабораторијске анализе (гликемија, холестерол, ХДЛ, ЛДЛ, триглицериди), за децу од дванаест до осамнаест година са ИТМ(индекс телесне масе) који је већи или једнак деведесет петом перцентилу.
Упут оверава надлежна лекарска комисија Републичког фонда за здравствено осигурање. Циљ лечења је да се постигне дуготрајна редукција телесне масе, унапреди здравље, и усвоји здрав стил живота.


др Валентина Аћимовић, Школски диспанзер ДЗМ
.